granica
Mikołaj: oblicz granice: przy x−>−
∞
1/ (
3√x2 (
3√x+1 −
3√x )
jak sie za to zabrac?

probowalem na wiele sposobow a wynik wychodzi inny
8 kwi 20:38
jc: Policzymy granicę przy x→
∞
Ten sam wynik, a masz dodatnie liczby.
Nie lubię liczb ujemnych. Kto był autorem zadania?
| | x2/3+x1/3(x−1)1/3+(x−1)2/3 | |
= |
| |
| | x3/2 | |
=1+(1−1/x)
1/3 + (1−1/x)
2/3 →3
8 kwi 21:07
Mikołaj: zadanie ze strony zadania.info nie bardzo rozumiem to przekształcenie
8 kwi 23:56
jc:
a
3−b
3=(a−b)(a
2+ab+b
2)
a=
3√x=x
1/3, b=
3√x−1=(x−1)
1/3
9 kwi 07:26