udowodnij
BB: Witam dacie rade: udowodnij, że iloczyn trzech kolejnych liczb naturalnych zwiększony o
środkową z nich jest sześcianem liczby środkowej.
8 kwi 19:25
PW: Oj, chyba nie damy rady.; trzeba by wprowadzić jakieś oznaczenia i policzyć to o czym mówia w
zadaniu
8 kwi 19:30
piotr: Dla każdego n≥1
n(n+1)(n+2) +n +1 = (n+1)(n2+2n +1) = (n+1)3
8 kwi 19:34
Eta:
n−1,n,n+1 −− kolejne liczby naturalne ( środkowa to n
mamy wykazać,że :
(n−1)*n(n+1)+n= n3
L= (n2−1)*n+n= n3−n+n= n3=P
c.n.w
8 kwi 19:34
Blee:
(n−1)*n*(n+1) + n = n[ (n−1)*(n+1) + 1] = n*(n2−1 + 1) = n*n2 = n3
czy to było naprawdę TAKIE TRUDNE ?
8 kwi 19:34
Eta:
8 kwi 19:34