Logarytmy
Gość : Log o podstawie x z 9*pierwiastek z 3=−5/4
Wyznacz x
8 kwi 19:07
Eta:
x= −1/9
8 kwi 19:15
hehehej:
zalozenia:
x > 0, x≠1
z definicji logarytmu: log
ab=c −−> a
c = b
x
−5/4 = 9
√3
8 kwi 19:25
hehehej: @Eta
z definicji x > 0
8 kwi 19:28
Gość : Tak tylko jak to policzyc
Bo wiem że x=9pierwiastkow z 3 ale nie wiem jak dalej
8 kwi 22:41
Mila:
x
−5/4=9
√3
3
√x=1
=========
8 kwi 22:52
Eta:
Minus mi się niepotrzebnie "wklepał"

x>0
z def. logarytmu
x
−5/4=3
5/2 /
−4/5
x=3
−2 = 1/9
8 kwi 23:35
Mila:
Tak, właśnie myślałam
8 kwi 23:36