wektory
Jakub: Dobry wieczór,
mam problem z zadaniem,
Dane są punkty A(2,−1) B(7,2) i C (5,3).
Mamy wyznaczyć współrzędne wektora o długości 1 prostopadłego do wektora u = 2(wektor AB) −
(wektor BC)
Obliczyłem, że wektor u = [12,5]
Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić co dalej?
8 kwi 19:02
PW:
2[AB]=2[7−2, 2+1]=2[5,3]=[10, 6]
[BC]=[5−7, 3−2]=[−2,1]
u=[10+2, 6−1]=[12, 5] − dobrze.
Szukany wektor [x, y] ma spełniać dwa warunki:
x2+y2=1 i [x, y]o[12, 5]=0 (iloczyn skalarny wektorów prostopadłych jest równy zeru).
8 kwi 19:15