pr0szę o rozwiązanie
Anna:
zbiorem wartości funkcji f(x) = 3sin2x −7cos2x + 2cos2x + a jest przedział <−3;5> dla
A) a = −5
B) a = 2
C) a = 3
D) a = 5
8 kwi 18:21
hehehej:
polecam zamienic wszystko na sinusy/cosinusy
np. na sinusy to:
cos(2x) = cos2x − sin2x = 1 − 2sin2x
f(x) = 3sin2x − 7(1−sin2x) + 2(1−2sin2x) + a =
= 3sin2x − 7 + 7sin2x + 2 − 4sin2x + a =
= 6sin2x − 5 + a
8 kwi 18:56
hehehej:
Z tej postaci juz wszystko wiemy, bo :
0 ≤ sin2x ≤ 1 /*6
0 ≤ 6sin2x ≤ 6 /−5
−5 ≤ 6sin2x −5 ≤ 1
i teraz co trzeba dodac, aby wyszlo −3 ≤ ... ≤ 5
8 kwi 19:01
Anna: dziękuję bardzo
8 kwi 21:38