zadanie z rachunku prawdopodobieństwa
lucbesson: Pomóżcie proszę z tym zadaniem z rachunku prawdopodobieństwa :
Student zna odpowiedzi na 20 spośród 50 pytań przygotowanych przez profesora. Na
egzaminie otrzymuje pięć pytań. Wiadomo, że liczba pytań, na które odpowie poprawnie jest
oceną z egzaminu. Obliczyć prawdopodobieństwo tego, że student zda egzamin na piątkę.
8 kwi 18:08
8 kwi 18:11
PW: Liczba możliwych zestawów
Liczba zestawów, w których student zna wszystkie odpowiedzi
Przy założeniu, że każdy zestaw jest jednakowo prawdopodobny (klasyczna definicja
prawdopodobieństwa)
| | |A| | | 20! | 45!5! | |
P(A)= |
| = |
|
| = |
| | |Ω| | | 15!5! | 50! | |
| | 16.17.18.19.20 | |
= |
| ≈0,007317 |
| | 46.47.48.49.50 | |
8 kwi 18:28
lucbesson: Dziękuje bradzo za pomoc!
8 kwi 18:38