???
Solo: Wykres funkcji y=2x+1 jest symetryczny względem osi OY do wykresu funkcji:
A. y=2x−1
B. y=−2x+1
C. y=−2x−1
D. y=2−x+1
Wiem że ma być D ale nie rozumiem dlaczego nie c. Czy 2x razy coś ma =1 W sensie to wzór na
prostopadłą
8 kwi 17:45
Jack: wzor jest symetryczny do osi OY gdy f(x) = f(−x)
f(x) = 2x + 1
f(−x) = 2−x + 1
zatem D.
8 kwi 17:49
Solo: a na symetryczną ox jest inny?
8 kwi 17:50
Jack:
w sensie funkcja f(x) jest symetryczna wzgledem osi OY do f(−x)
to co napisalem f(x) = f(−x) to to nie.
ehhh sie mieszam
po prostu za kazdy iks dajesz minus iks i masz odbicie wzgledem OY
8 kwi 17:51
Janek191:
y = 2x + 1
y' = y ⇒ y = y'
x' = − x ⇒ x = − x'
więc
y' = 2−x' + 1
Po opuszczeniu primów mamy
y = 2−x + 1
8 kwi 17:51
Solo: dobra, a gdyby pisało symetryczna względem OX to jakby to trzeba było rozwiązać?
8 kwi 17:52
Jack: no a wzgledem OX no to jak masz f(x) to dajesz minus f(x)
mozesz to latwo sprawdzic np.
jak masz
y = x <−− liniowa, rosnie
to jak teraz dasz y = −x
to widac ze kazda wartosc jest ponizej OX
8 kwi 17:53
Solo: Dziękuje serdecznie!
8 kwi 17:54
Jack: a symetryczna wzgledem poczatku ukladu wspolrzednych (0,0) to
robisz wzgledem OX oraz wzgledem OY
czyli f(x) −−> − f(−x)
8 kwi 17:54
Janek191:
y = 2x + 1
x ' = x ⇒ x = x'
y ' = − y ⇒ y = − y'
więc
− y' = 2x' + 1
y' = − 2x' − 1
Po opuszczeniu primów mamy
y = − 2x − 1
8 kwi 17:55