Funkcja logarytmiczna z modułem
Michał: Cześć wszystkim ! Mam wielką prośbę żebyście pomogli mi w zrobieniu takiego zadania: Narysuj
wykres funkcji f(x)=|log2x|, i g(x)=2. Dla jakich x prawdziwa jest nierówność f(x)<g(x) ?
8 kwi 17:31
Janek191:
tam jest f(x) = I log 2x I. czy f(x) = I log2 x I ?
8 kwi 17:34
Michał: To drugie
8 kwi 17:38
Michał: Ten | log2 x |
8 kwi 17:43
Michał: 
?
8 kwi 18:10
Michał: Pliska pomóżcie
8 kwi 18:44
Eta:

1/ rysujesz wykres
y=log
2x , x>0
2 / odbijasz tę część poprzedniego wykresu spod osi Ox nad oś Ox
otrzymujesz
y=|log
2x|
3/ rysujesz
y=g(x)=2
to f(x)<g(x) ⇔x∊(1/4, 4) ( te argumenty dla, których wykres
f jest pod wykresem
g
=========
algebraicznie:
|log
2x|<2 , x>0
log
2x<2 i log
2x> −2
x <4 i x>1/4
odp: x∊(1/4, 4)
=========
8 kwi 19:11
Michał: Wielkie dzięki
8 kwi 19:28
Eta:
Na zdrowie ...
8 kwi 19:35