maniek jak ci wyszlo to zadanie
pomocy pilne na jutro: maniek jak ci to wyszlo który przykład jest równaniem oznaczonym które nieoznaczony a który
sprzeczny
a 6y−2x=9
3y=x−6
b. 2y=x
x− 0.5 = 0
c. 2y+x = 3
y−1.5 =0.5x
8 lut 19:05
maniek: a. sprzeczny...
b. oznaczony x=0,5; y=0,25
c.sprzeczny
i chyba musiałam się gdzieś pomylić, bo wyszły mi dwa sprzeczne ale nie widze jeszcze gdzie
8 lut 19:08
pomocy pilne na jutro: opisz to zadanie krok po kroku
8 lut 19:10
maniek: moment przelicze jeszcze raz w takim razie
8 lut 19:12
maniek: a.
wyznaczamy z drugiegio równania 6y tj. 3y*2 więc (x−6)*2= 2x−12
podstawiamy do pierwszego w miejsce 6y a więc
2x−12−2x=9 otrzymujemy −12=9 wiadomo że to sie nierówna więc mamy sprzeczność
b.
x=0.5, a wiec y=x/2=0,5/2=0,25 ma konkretne rozwiązanie wiec jest oznaczony
c.
wyznaczamy z drugiego y=0.5x +1,5
podstawiamy do pierwszego
2*(0.5x +1,5)+x=3
x+3+x=3
2x=0
x=0
podst. do y=0.5x +1,5= 0,5*0+1,5=1,5
wiec tu sie pomysliłam bo to tez jest oznaczony
8 lut 19:24
pomocy pilne na jutro: tylko ze nie kumam a przykladu a w b jest nie 0.5 tylko ulamek
8 lut 19:29
maniek: 0.5 to jest ułamek 1/2
8 lut 19:42
pomocy pilne na jutro: wiem wiem dzieki juz mi wyszlo wszytko i kumam dzieki wielkie
8 lut 19:45
maniek: Spoko a zgadza si to co zrobilam z odpowiedzia? ciekawa jestem
8 lut 19:51
pomocy pilne na jutro: wlasnie brak jest odpowiedzi na te pytania ale sadze ze jest oki i ze sie nie mylisz jeszcze
raz dzieki pozdrawiam jutro dam znac czy bylo oki
8 lut 19:54