Rozwiąż równanie z funkcji wykładniczej
Ju: Poległam na o to takim zadaniu z funkcji logarytmicznej i wykładniczej, a jutro sprawdzian

0,4
log3 3x×log3 3x=6,26
log3 x2 +2
8 kwi 16:53
Ju: Edit: 6,25
8 kwi 16:53
Janek191:
| | 5 | | 2 | |
6,25 = ( |
| )2 = ( |
| )−2 |
| | 2 | | 5 | |
8 kwi 17:11
Ju: Tak, doszłam do tego, ale potem nie potrafię już niestety
8 kwi 20:35
Ju:
8 kwi 20:35
Eta:
Napisz co masz w wykładnikach ( bo trudno mi to odczytać
nie używaj do mnożenia x tylko kropkę
.........
8 kwi 20:43
Ju: | | 3 | |
log3 3x * log3 |
| i log3 x2 +2 |
| | x | |
8 kwi 22:16
Eta:
Po zamianie :
(2/5)log33x*log33/x=(2/5)−2log3x2−4
(log33+log3x)(log33−log3x)= −4log3x−4
(1+log3x)(1−log3x)=−4log3x−4
1−log32x=−4log3x−4
log32x−4log3x−5=0
(log3x−5)(log3x+1)=0
log3x=5 v log3x=−1
x=35 v x=1/3
=================
8 kwi 23:29