wyznacz współrzędne oraz równanie prostej
Floo: Cześć! Trzaskam sobie zadania z książki i z jednym mam problem. Nie wiem jak je ugryźć.
Wierzchołki trójkąta ABC mają współrzędne A=(−4,5); B=(8,−4); C=(6,10). Wyznacz równanie
prostej zawierającej wysokość CD tego trójkąta. Oblicz |CD|.
Proszę o wytłumaczenie w jaki sposób wyznaczyć współrzędne punktu D oraz jak równanie prostej,
bo jeśli chodzi o |CD| to dam rade obliczyć. Po prostu nie rozumiem równania i punktu D.
Z góry dziękuję!
8 kwi 16:45
ICSP: Prosta zawierająca wysokość CD jest prostopadła do prostej zawierającej
bok AB i przechodzi przez punkt C.
1. Wyznaczasz równanie prostej AB
2. Wyznaczasz współczynnik kierunkowy prostej prostopadłej
3. Wyznaczasz równanie prostej CD
4. Punkt D jest punktem przecięcia prostych CD oraz AB, więc aby go wyznaczysz rozwiązujesz
układ
równań złożony z tych prostych.
8 kwi 16:48
Lech: 1) wyznacz prosta AB : y = (−3/4)x + 2
2) wyznacz prosta CD : y = (4/3)x + 2
3) wyznacz punkt D z ukladu rownan tych prostych
4) wyznacz dlugosc odcinka | CD|
8 kwi 16:51
Floo: W jaki sposób współczynnik kierunkowy prostej prostopadłej? Bo generalnie zrobiłam tak że a1 x
a2 = −1
czyli −3/4 x a2 = −1
a2= 4/3
Czy to jest w ogóle dobrze? Co mam z tym dalej zrobić? Równanie prostej AB już zrobiłam
8 kwi 17:22
Floo: Edit. Ok jednak tylko już nie rozumiem w jaki sposób współrzędne D wyznaczyć.
8 kwi 17:39
Krzysiek60:
8 kwi 17:43
Eta:
A(−4,5), B(8,−4), C(6,10)
| | −4−5 | |
aAB= |
| = −3/4 to aCD= 4/3 |
| | 8+4 | |
| | 4 | |
CD: y=(4/3)(x−16)+10 ⇒ CD: y= |
| x+2 |
| | 3 | |
=============
→ →
AB=[12,−9] , AC=[10,5]
|AB|=
√122+(−9)2= 15
to P(ABC)=0,5|12*5+9*10|=
75
P(ABC) = 0,5*15*h = 75 ⇒ h=|CD|=10
=============
8 kwi 18:15
Eta:
Poprawiam chochlika:
CD: y=(4/3)(x−6)+10 ⇒ ...
8 kwi 18:42
Floo: Dzięki wielkie, wyszło mi

Pozdrawiam!
8 kwi 23:01
Eta:
8 kwi 23:31