vzory vieta
nati: funkcja kwadratowa określona wzorem f(x)=0,5x
2 + 5x −1 ma dwa msc zerowe x
1 , x
2 . oblicz
| | 1 | | 1 | |
wart wyrażenia |
| + |
| . |
| | x12 | | x22 | |
8 kwi 16:33
nati: wyszło mi 2,25 ale to jest niestety zła odpowiedz
8 kwi 16:34
Janek191:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | |
| + |
| = ( |
| + |
| )2 − |
| = |
| x12 | | x22 | | x1 | | x2 | | x1*x2 | |
| | x1 + x2 | | 2 | |
= ( |
| )2 − |
| = |
| | x1*x2 | | x1*x2 | |
8 kwi 17:26
Janek191:
= 27
8 kwi 17:28
nati: a mogłabym to zrobić w ten sposób?
i później z wzorów vieta
8 kwi 17:46
Janek191:
Tak,
x12 + x22 = ( x1 + x2)2 − 2 x1*x2
8 kwi 17:48
nati: dokładnie tak robiłam, x
1*x
2 wyszlo mi −2
a x
1+x
2 wyszło −10. po podstwieniu wychodzi mi 2,25 czyli źle gdzie mamm błąd?
8 kwi 17:53
Janek191:
Ja się pomyliłem
x
1 + x
2 = − 10
więc
| | 100 −2*(−2) | | 104 | |
w = |
| = |
| = 26 |
| | (−2)2 | | 4 | |
8 kwi 18:02