rachunek różnikowy zupełny
k95: Nie mogę rozwiązać pracy domowej z równań różniczkowych zupełnych, już w pierwszym kroku nie
zgadzają mi się pochdone
1) 3(cosx− xsinx+y
2)dx + (2xy)dy=0
2) (xy
2 +e
x + y)dx + (x
2y+x+ye
y)dy=0
Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć?
8 kwi 15:29
Blee:
to pokaż nam swoje pochodne
8 kwi 15:30
k95: 1) Tutaj wydaję mi się że może trzeba to zrobić inny sposobem,w funkcji Q nie ma sinusa ani
cosinusa więc jak to się może zrównać?
2) z Q po x= 2xy+1+yey
z P po y=2xy +ex+1
8 kwi 16:00
Lech: Zle liczysz pochodne :
Jezeli Q= 3(cos x −x sin x + y2 )
to dQ/dy = 2y
P= 2xy
to dP/dx = 2y
Czyli jest to rownanie zupelne
Tak samo drugie rownanie jest zupelne
Poczytaj w podreczniku np. Krysicki tom II
8 kwi 16:39
k95: I znowu coś mi nie wychodzi,całkując przez dx wychodzi
F(x,y)=3[(∫cox−xsinx+y
2)= 3xcosx+3y
2+Φ, a pochodna z tego po y to
6y, co nie skraca się z 2xy
8 kwi 19:09