Zadanie z logiki
Maciej: Witam mam problem z takim zadaniem czy moglby mi ktos z nim pomóc z góry dziekuje za pomoc.
czy może sie zdarzyć że
a)zdanie p ⇒ q−prawda natomiast zdanie ∼p ⇒∼q − fałszywe
b) zdanie q ⇒ p −prawda natomiast zdanie
∼p ⇒∼q − fałszywe
c)zdanie q ⇒ p −prawda natomiast zdanie
p⇒q−fałszywe
8 kwi 15:19
Blee:
a)
p = 0 ; q = 1
p ⇒ q = 1
więc:
~p = 1 ; ~q = 0
~p ⇒ ~q = 0
8 kwi 15:24
Blee:
(b) nie może coś takiego zajść
(c)
q = 0 ; p = 1
8 kwi 15:25
Maciej: Dzieki wielkie
8 kwi 16:57