matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż
ana:
układ równań x
2
+y=3 2x+y=4
8 lut 19:05
zosia:
2x+y=4⇒y=4−2x−to podstawiasz zamiast y do pierwszego równania: x
2
+4−2x=3 x
2
−2x+1=0 Δ=4−4=0
b
2
x
0
=−
=
=1
2a
2
masz x i podstawiasz go do któregoś równania: 1
2
+y=3⇒y=3−1=2 x=1 y=2
8 lut 19:28