Obliczyć moduł liczby z.
mistrzuniobartex: a) i
17
b) i
32
Czy mógłby mi ktoś łopatologicznie rozpisać jak to policzyć? Wiem ,że niby dla podpunktu a)
powinno wyjść chyba i ale jakim cudem to nie wiem.
8 kwi 15:06
mistrzuniobartex: PS. Do potęgi 17 a w drugim do potęgi 32. Sorry za dubla.
8 kwi 15:07
Jerzy:
i2 = − 1 i kombinuj dalej
8 kwi 15:14
mistrzuniobartex: Ok. Wiem o tym. Idąc tym tropem w podpunkcie a) mam i16*i=−i A moduł z tego to |z|=1 a nie
i...
b) i2*i2i2*i2i2*i2..... itd... co mi daję −1 a z tego |z|=1 Czyli gdzie coś mi się
krzaczy?
8 kwi 16:06
Adamm:
i17=i, więc to źle obliczyłeś
w każdym razie
a) |i17|=|i|17=1
b) |i32|=|i|32=1
8 kwi 16:16
mistrzuniobartex: Czyli wykładnik potęgi nie wpływa tutaj na wartość modułu... Dziękuje ślicznie!
8 kwi 16:35