losujemy liczy
szymczyk: Zw zbioru {1,2,...,n} losujemy dwie liczby a i b. Wyznacz n aby prawd−stwo wylosowania licz
spełniających warunek |a−b|=2 było wieksze od 0,25.
Rozwiąż zadanie gdy:
a) losowano ze zwracaniem
b) losowano bez zwracania.
8 kwi 14:48
Blee:
b)
dla n≥4
| (n−4)*2 + 4*1 | | 1 | |
P(A) = |
| ≥ |
| |
| n*(n−1) | | 4 | |
czyli n = 4, 5, 6
co jeśli n = 3
| 2*1 | | 1 | | 1 | |
P(A) = |
| = |
| ≥ |
| |
| 3*2 | | 3 | | 4 | |
więc n=3 także spełnia
(a) analogicznie samemu
8 kwi 15:35
szymczyk: b) a skąd licznik taki?
a) czyli w mianownik n2 a licznik?
8 kwi 15:39
Blee:
licznik − to w tym cały szkopuł

powiedzmy, że masz dziesięć liczb
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
jeżeli wylosujesz (jako 'a') liczbę z grupy {3,4,5,6,7,8} to jako b będzie można wylosować
jedną z dwóch liczb (bo zarówno a−2 jak i a+2 należą do przedziału <1 ; 10>)
natomiast jeżeli wylosujesz (jako 'a') liczbę z grupy{ 1,2 , 9, 10} to masz tylko jedną
możliwość (bo albo a−2 albo a+2 NIE NALEŻĄ do przedziału <1 ; 10>)
stąd właśnie podział na (n−4)*2
oraz 4*1
8 kwi 15:43