Czy to jest dobrze obliczona pochodna?
maserati98: Czy to jest dobrze obliczona pochodna?
[21/x (1−(ln2/x))]' = 21/x [(ln2)2 *(1/x3 − 1/2x]
W odpowiedziach jest wynik:
21/x * (ln2)2 *1/x3
Nie wiem czy to błąd skryptu czy moich obliczeń
Proszę serdecznie o pomoc
8 kwi 14:46
Blee:
masz błąd

2
1/x*(1− (ln2/x)] ' =
| | 21/x*ln2 | | ln2 | | ln2 | |
= |
| *( |
| − 1) + 21/x* |
| = |
| | x2 | | x | | x2 | |
| | 21/x*ln2 | | ln2 | | 21/x*(ln2)2 | |
= |
| * |
| = |
| |
| | x2 | | x | | x3 | |
8 kwi 15:40