oblicz pierwszy wyraz tego ciagu.
mullermilch: | | √2 | |
Suma piętnastu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego (an) o różnicy r= |
| wynosi |
| | 7 | |
5+15
√2.
oblicz pierwszy wyraz tego ciagu.
8 kwi 14:20
mullermilch: | | | |
Zrobiłem S15= |
| *15=5+15√2 |
| | 2 | |
8 kwi 14:22
8 kwi 14:22
aniabb: no właśnie
8 kwi 14:23
mullermilch: I teraz jak skracam to wychodzi (2a1+√2)*15=5+15√2
8 kwi 14:24
mullermilch: Źle skróciłem teraz to zobaczyłem
8 kwi 14:24
Janek191:
| | √2 | |
a15 = a1 + 14*( |
| ) = a1 + 2√2 |
| | 7 | |
| | a1 + a1 + 2√2 | |
S15 = |
| *15 = 5 + 15√2 |
| | 2 | |
Dokończ
8 kwi 14:24
aniabb: 2a1/2 to a1
8 kwi 14:24
mullermilch: | | 2a1+2√2 | |
Doszedłem do |
| *15=5+15√2 i co teraz pomnożyć przez 2 czy jakoś skrócić ? |
| | 2 | |
8 kwi 14:28
Janek191:
( a1 + √2)*15 = 5 + 15 √2
8 kwi 14:30
mullermilch: Dzięki nie zauważyłem tego xD
8 kwi 14:32