Ostroslup trojkatny
Grażyna: Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego o długości 4 √6
Jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem o mierze 45°. Oblicz objętość ostrosłupa, pole
boczne i cos kąta nachylenia ściany bocznej do podstawy. Ktoś pomoże?
8 kwi 14:08
aniabb: H=4
√3
2h/3=4
√3 i h=a
√3/2 więc a= ....
h
b2+(a/2)
2=(4
√6)
2
i wszystko masz
8 kwi 14:20
Eta:

r −− dł. promienia okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny
| | 1 | |
H=4√3 i 2r=4√3 ⇒ r=2√3 Pp= |
| *2r√3*3r= 3r2√3 = .....= |
| | 2 | |
| | 1 | |
V= |
| Pp*H=................ |
| | 3 | |
h
b=
√h2+r2=...........
| | 1 | |
Pb= 3* |
| *2r√3*hb=........... |
| | 2 | |
| | r | |
cosα= |
| =.................. |
| | hb | |
8 kwi 14:26
Grażyna: Zrobione. Dziękuję.
8 kwi 15:40