monotoniczność ciągu
mullermilch: | | 2 | |
Zbadaj monotoniczność ciągu określonego wzorem an=4− |
| . |
| | 5n | |
Doszedłem do tego:
8 kwi 13:38
mullermilch: an+1=4−U{2}{5n+1
8 kwi 13:39
Jerzy:
Czyli do niczego.
8 kwi 13:40
8 kwi 13:40
mullermilch: No tak i co dalej
8 kwi 13:40
aniabb: no to teraz odejmij an+1−an
i pamiętaj że bn+m=bn•bm
8 kwi 13:41
Jerzy:
Policz różnicę : an+1 − an
8 kwi 13:42
mullermilch: | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Czyli: an+1−an=4− |
| −4− |
| =− |
| − |
| =− |
| − |
| |
| | 5n+1 | | 5n | | 5n+1 | | 5n | | 5n*5 | | 5n | |
I dalej jak to skrócić
8 kwi 13:45
jc:
5 > 1
2/5n > 2/5n+1
4−2/5n < 4− 2/5n+1
ciąg rosnący
8 kwi 13:45
aniabb: albo wspólny mianownik
8 kwi 13:46
Jerzy:
13:45 , na końcu znak +
8 kwi 13:49
mullermilch: wspólny mianownik czyli wyjdzie :
| | 2 | | 10 | | 12 | |
− |
| − |
| =− |
| ? |
| | 5n*5 | | 5n* | | 5n*5 | |
8 kwi 13:50
mullermilch: Tam po razy w mianowniku powinno być 5
8 kwi 13:50
aniabb: miałeś −(4−b) =−4+b
czyli wyjdzie w liczniku 8
8 kwi 13:51
aniabb: dół ok
8 kwi 13:51
mullermilch: Czyli z tego już wynika że jest rosnący ?
8 kwi 13:52
aniabb: 5n>0 5>0 8>0 więc ułamek >0 więc rosnący
8 kwi 13:57
mullermilch: Dziękuję
8 kwi 13:58
Jerzy:
| 2 | | 1 | |
| (1 − |
| ) > 0 kończy dowód. |
| 5n | | 5 | |
8 kwi 13:59