Oblicz długosć odcinka dwusiecznej zawartego w trójkącie
Mati: W trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych długosci 12 i 5 poprowadzono dwusieczną
najmniejszego kąta.
Oblicz długosć odcinka dwusiecznej zawartego w tym trójkącie.
Mógłby ktos sprawdzić czy mam dobrze i jak zrobić koncowke zadania?
122+52=c2− przeciwprostokątna
144+25=c2
c=13
yz=1213
12z=13y
z=1312y
y+z=5
y+1312y=5
2512y=5
y=125
i teraz liczę dwusieczną:
122+y2=x2
nie wiem co mam zrobić dalej, wychodzi mi cos takiego: 144+ 14425=x2 w jaki sposob mam to
policzyć? Pewnie jest to cos prostego a nie mam pojecia jak to zrobic
Powinno byc cos takiego: x2=26*14425 a z tego wynika x=12√26/5
Prosiłbym o dokładne wytłumaczenie tej końcówki, z góry dziękuję
8 kwi 13:29
aniabb: no dobrze
aby dodać ułamki wspólny mianownik
8 kwi 13:31
ICSP: | | 144 | | 1 | | 25 + 1 | |
144 + |
| = 144 [ 1 + |
| ] = 144 * |
| |
| | 25 | | 25 | | 25 | |
8 kwi 13:32
aniabb:
| | 144 | | 144•25 | | 144 | | 144•25+144 | | 144•26 | |
144+ |
| = |
| + |
| = |
| = |
| |
| | 25 | | 25 | | 25 | | 25 | | 25 | |
8 kwi 13:32
Mati: Dziękuję Wam!
8 kwi 13:51