Oblicz miarę kąta
xx: Kąt między krawędziami przeciwległych ścian bocznych ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma
miarę mniejszą o 10 ° od miary kąta między krawędzią boczną a podstawą. Oblicz jego miarę.
8 kwi 13:17
aniabb:
8 kwi 13:28
iteRacj@:
aniabb czy
α to jest ten kąt między krawędziami przeciwległych ścian bocznych czy
nie?
8 kwi 13:31
iteRacj@:
u Ciebie 13:28 jest narysowany przekrój zawierający przekątną podstawy?
8 kwi 13:33
aniabb: to przekrój.. wzięłam jedną krawędź z jednej ściany i inną z drugiej
8 kwi 13:36
aniabb: wolfram mówi że to jakieś 25° czyli 24,8342649°
8 kwi 13:49
aniabb: a jednak 46,256 °
8 kwi 13:58
xx: Zgubilam się i nadal nie rozumiem jak to rozwiązać.
8 kwi 15:41
iteRacj@:
na podstawie rysunku anibb z 13:28
α+α+10o+α+10o=180o // suma kątów w trójkącie
8 kwi 15:57
Bogdan:

Angażować wolfram do takiego zadania?
β = γ + 10
o
2β + γ = 180
o
8 kwi 16:04
Eta:
8 kwi 16:06
aniabb: wolframa używałam do rysunku iteRacj@ bo chyba jednak miała rację, że do kąta między
ścianami trzeba używać tych samych krawędzi
8 kwi 22:29
iteRacj@:

dla mnie treść zadania była niejednoznaczna
miałam wątpliwość, bo wydawało mi się, że kąt między krawędziami przeciwległych ścian bocznych
ostrosłupa to może być zarówno δ jak i γ
wiedziałam o które ściany chodzi, ale o które krawędzie już nie
8 kwi 22:53
aniabb:

sinα=a/b
cos(2α+10)=a
√2/b
więc
cos(2α+10)=
√2sinα
i z wolframa szukany kąt 2α=46,256°
8 kwi 22:56
aniabb: chociaż jeśli te obok to zazwyczaj nazywają krawędzie ściany bocznej

nie musieliby dopisywać
przeciwległe
8 kwi 22:58
aniabb: chyba że specjalnie chcieli namieszać
8 kwi 22:58