trójkąty
Qba:
1) W trójkącie prostokątnym ABC poprowadzono wysokość CD z wierzchołka kąta prostego
Okrąg którego średnicą jest DC odcina na przyprostokątnych odcinki o długościach m i n
| (m2+n2)2 | |
Wykaż,że pole trójkąta ABC jest równe |
| |
| 2mn | |
2) Dany jest trójkąt ABC w którym |∡ACB|=60
0 i |BC|<|AC|
Na boku AC obrano punkt M tak,że |AM|=|BC|
Punkt N jest punktem symetrycznym do punktu B względem punktu C
Wykaż że |MN|=|AB|
8 kwi 12:59
Eta:

1/ jak zawsze... przejrzysty rysunek zgodny z treścią zadania
i odpowiednie oznaczenia
2/ P(ABC)= P(DECF)+P(ADF)+P(BDE)
P(ADECF)= mn
| n2 | | 1 | | n3 | |
WΔADC : n2=k*m ⇒k= |
| to P(ADF)= |
| *k*n = |
| |
| m | | 2 | | 2m | |
| m2 | | 1 | | m3 | |
w ΔDBC: m2= w*n ⇒ w= |
| to P(BDE )= |
| *w*m = |
| |
| n | | 2 | | 2n | |
| n3 | | m3 | | n4+2m2n2+n4 | | (m2+n2)2 | |
zatem P(ABC)=mn+ |
| + |
| = |
| = |
| |
| 2m | | 2n | | 2mn | | 2mn | |
c.n.w
8 kwi 13:41
Eta:

zad2/
1/ rysunek .... oznaczenia .... zgodne z trescią
2/ dorysowuję trójkąt równoboczny CNK o boku "a"
teraz tylko należy wykazać,że trójkąty ABC i MNK są przystające
|AC|=a+x=|MK|=a+x i |BC|=|NK|=a i kąt BC=kąt MKN=60
o
z cechy (bkb) trójkąty są przystające
zatem |AB|=|MN|
c.n.w
8 kwi 14:10
Qba:
Wieeeeeeelkie dzięki
Eta
8 kwi 15:57