matematykaszkolna.pl
Sterometria problem Grzechu: zad1 stożek o wysokości 1 przecięto płaszczyzną równoległą do płaszczyzny podstawy. Pole otrzymanego przekroju jest dwa razy mniejsze od pola podstawy. wyznacz odległość przekroju od wierzchołka stożka zad2 w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30. Wyznacz cosinus kąta nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy. Wyszedł mi zły wynik. zad3 w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym abcds o podstawie abcd, kąt dwuścienny między płaszczyzna ściany bocznej i płaszczyzną podstawy ma miarę 30 . Odcinek łączący spodek wysokości ostrosłupa ze środkiem wysokości SE ściany bocznej ma długość 6. Oblicz objętość ostrosłupa. Dzięki z góry za pomoc.
8 kwi 12:19
iteRacj@: rysunek zad. 1 h=? πR2=2πr2 , r>0, R>0 2r=R
h H h 1 

=

=

r R r 2r 
8 kwi 12:44
Grzechu: Skąd to twierdzenie że pole podstawy musi być równe obwodowi przekroju?
8 kwi 13:09
aniabb: to z treści zadania że: Pole otrzymanego przekroju jest dwa razy mniejsze od pola podstawy
8 kwi 13:12
iteRacj@: z treści zadania: Pole otrzymanego przekroju jest dwa razy mniejsze od pola podstawy. zapisałam to jako 2πr2 = πR2
iteRacj@: emotka
Grzechu: aaa sry pomieszało mi się strasznie.. Dobra jedno z głowy , Dzięki
8 kwi 13:15
iteRacj@: jedno z głowy czy o jedno bliżej do matury?
8 kwi 13:22
Grzechu: Niestety to drugie emotka
8 kwi 14:01
iteRacj@: rysunek x=|SO|=|SF|=|FE| → ΔSOF równoboczny więc x=|SO|=6, |SE|=12, |OE|=3*6 PABCD=(2|OE|)2
 1 
V=

*PABCD*|SO|=...
 3 
8 kwi 16:35
Grzechu: Dzięki, zostało ostatnie. 😍
8 kwi 19:08