Sterometria problem
Grzechu: zad1 stożek o wysokości 1 przecięto płaszczyzną równoległą do płaszczyzny podstawy.
Pole otrzymanego przekroju jest dwa razy mniejsze od pola podstawy.
wyznacz odległość przekroju od wierzchołka stożka
zad2 w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź boczna jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod kątem 30. Wyznacz cosinus kąta nachylenia ściany bocznej
do płaszczyzny podstawy. Wyszedł mi zły wynik.
zad3 w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym abcds o podstawie abcd, kąt dwuścienny
między płaszczyzna ściany bocznej i płaszczyzną podstawy ma miarę 30 . Odcinek łączący
spodek wysokości ostrosłupa ze środkiem wysokości SE ściany bocznej ma długość 6.
Oblicz objętość ostrosłupa.
Dzięki z góry za pomoc.
8 kwi 12:19
iteRacj@:

zad. 1
h=?
πR
2=2πr
2 , r>0, R>0
√2r=R
8 kwi 12:44
Grzechu: Skąd to twierdzenie że pole podstawy musi być równe obwodowi przekroju?
8 kwi 13:09
aniabb: to z treści zadania że: Pole otrzymanego przekroju jest dwa razy mniejsze od pola podstawy
8 kwi 13:12
iteRacj@:
z treści zadania:
Pole otrzymanego przekroju jest dwa razy mniejsze od pola podstawy.
zapisałam to jako 2πr2 = πR2
8 kwi 13:12
iteRacj@:
8 kwi 13:12
Grzechu: aaa sry pomieszało mi się strasznie.. Dobra jedno z głowy , Dzięki
8 kwi 13:15
iteRacj@:
jedno z głowy czy o jedno bliżej do matury?
8 kwi 13:22
Grzechu: Niestety to drugie
8 kwi 14:01
iteRacj@:

x=|SO|=|SF|=|FE| → ΔSOF równoboczny
więc x=|SO|=6, |SE|=12, |OE|=
√3*6
P
ABCD=(2|OE|)
2
8 kwi 16:35
Grzechu: Dzięki, zostało ostatnie. 😍
8 kwi 19:08