Stereometria.
Mogebycja: 1. Oblicz PC i V sześcianu o przekątnej podstawy 8.
2. Pole podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 324 cm2 a przekątna
graniastosłupa ma długość 36 cm. Oblicz miarę kąta utworzonego między przekątną graniastosłupa
a jego podstawą.
3. Wysokość podstawy graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 18 √3 a przekątna
ściany bocznej tworzy z krawędzią podstawy kąt o mierze 30 stopni. Oblicz V i PC tego
graniastosłupa.
Ktoś pomoże?
pomoc drogowa:
1.
Wylicz a, czyli długość krawędzi.
P
c = 6*a
2, gdyż w sześcianie mamy 6 jednakowych ścian utworzonych
z kwadratów o podstawie a, natomiast V = a
3.
| | 8 | |
Przekątna podstawy tworzy trójkąt prostokątny, z którego możemy wyliczyć a, a = |
| . |
| | √2 | |
Oblicz a, podstaw do wzorów.
2.
Rozumiem, że stwierdzenie "Oblicz miarę kąta utworzonego między przekątną graniastosłupa
a jego podstawą" rozumiemy jako płaszczyznę podstawy, a nie krawędź podstawy.
P
p = 324 = a
2
Wyliczamy z tego a. Następnie musimy wyliczyć przekątną podstawy, nazwijmy ją d
d=a
√2
Otrzymujemy trójkąt prostokątny, gdzie przeciwprostokątna to przekątna graniastosłupa, a
przyprostokątną jest przekątna podstawy.
Wyliczamy zatem cosα.
cosα = U{a
√2{36}.
Kąt powinien wyjść 45
o.
3. Znowu musimy wyliczyć długość podstawy trójkąta równobocznego.
Mamy daną wysokość, z tego wyliczymy długość podstawy.
Wysokość ściany bocznej możemy wyliczyć z tg kąta 30
o trójkąta prostokątnego utworzonego z
przekątnej ściany bocznej i prawędzi podstawy.
| | a2√2 | |
Pc = 3Pb + 2Pp = 3*a*H + 2* |
| |
| | 4 | |
Powodzenia!