Rozwiąż równanie trygonometryczne
masticgum: Rozwiąż równanie w przedziale <0;2π>
sin(x)=1−cos(x)
sin(x)=1−√1−sin2(x)
√1−sin2(x)=1−sin(x) //2 (1−sin(x) zawsze jest większe lub równe 0 więc mogę podnieść
stronami do kwadratu bez zmiany wyniku)
1−sin2(x)=1−2sin(x)+sin2(x)
sin2(x)−sin(x)=0
sin(x)=1 lub sin(x)=0
x={0,π/2,π,2π}
Gdzie błąd? Prawidłowa odpowiedź to x={0,π/2,2π}
8 kwi 11:39
iteRacj@: funkcja cosinus przyjmuje w tym przedziale wartości zarówno dodatnie jak i ujemne
8 kwi 11:46
masticgum: Czyli rozumiem że nie mogę przedstawić cos(x) jako √1−sin2(x)
Jaka jest alternatywa?
8 kwi 11:58
iteRacj@: na przykład
sin(x)+cos(x) =1
ze wzorów redukcyjnych zapisz np cos(x) jako sin(90o−x) i wzór na sume sinusów
8 kwi 12:02
iteRacj@: głupotę napisałam, bo widziałam że to ma być równe zero, a przecież w tym równaniu jest 1
8 kwi 12:14
iteRacj@:
można rozwiązać tak jak u Ciebie cos(x) jako √1−sin2(x) oraz −√1−sin2(x) tylko z
przedziałami
8 kwi 12:19
jc:
sin x + cos x = 1
sin(x+π/4) = sin x cos π/4 + cos x sin π/4 = (sin x + cos x)/√2 = 1/√2
x = 0 lub x = π/2
8 kwi 12:32