matematykaszkolna.pl
Stereometria. Graniastosłupy. Obliczanie PC, V, i miary kąta. mogebycja: Witam. Mam problem z rozwiązaniem tego. Kompletnie nie ogarniam a muszę pilnie rozwiązać. 1. Oblicz PC i V sześcianu o przekątnej podstawy 8. 2. Pole podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 324 cm2 a przekątna graniastosłupa ma długość 36 cm. Oblicz miarę kąta utworzonego między przekątną graniastosłupa a jego podstawą. 3. Wysokość podstawy graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 18 3 a przekątna ściany bocznej tworzy z krawędzią podstawy kąt o mierze 30 stopni. Oblicz V i PC tego graniastosłupa.
8 kwi 11:34
Mogebycja: 1. Oblicz PC i V sześcianu o przekątnej podstawy 8. 2. Pole podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 324 cm2 a przekątna graniastosłupa ma długość 36 cm. Oblicz miarę kąta utworzonego między przekątną graniastosłupa a jego podstawą. 3. Wysokość podstawy graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 18 √3 a przekątna ściany bocznej tworzy z krawędzią podstawy kąt o mierze 30 stopni. Oblicz V i PC tego graniastosłupa.
8 kwi 11:40
iteRacj@: 1. Wzór na długość przekątnej podstawy w sześcianie to a2, gdzie a − długość krawędzi podstawy sześcianu. Wzór na PC i V znasz.
8 kwi 11:42
Mogebycja: Ok to pierwsze ogarnęłam już mam problem z resztą nie wiem jak się za to zabrać.
8 kwi 11:45
iteRacj@: 2. Graniastosłup prawidłowy czworokątny ma w podstawie kwadrat. Znając pole, njapierw oblicz krawędź podstawy.
8 kwi 11:51
iteRacj@: rysunek szukasz miary kąta |<DBD1|
8 kwi 11:55
Mogebycja: No dobrze mam tą krawędź ale co teraz jak ten kąt mam obliczyć to że jak.?
8 kwi 12:06
Mogebycja: Muszę obliczyć najpierw db żebym mogła obliczyć dd czy to mi nie będzie potrzebne?
8 kwi 12:08
iteRacj@: już masz całe zadanie rozwiązane w sąsiednim wątku
8 kwi 12:16