macierz przejscia z bazy do bazy
algebra: wyznacz macierz przejscia z bazy B do bazy C oraz [v]C
B={b1,b2} C={c1,c2} gdzie c1=6b1−2b2 c2=3b1+2b2, [v]B=[2,4]
nie mam odpowiedzi do zadan wiec nie wiem czy dobrze mi wyszło
moje odp :
macierz przejscia z B do C :
6,−2
3, 2
[v]C : [2/3,1]
czy to jest dobrze czy cos namieszalem ?
8 kwi 00:12
Basia: namieszałaś
c
1 = (pierwszy wiersz)*(pierwsza kolumna)
c
2 = (pierwszy wiersz)*(druga kolumna)
8 kwi 00:21
algebra: ajjj dobra zaraz poprawię
8 kwi 00:24
algebra: czy w takim razie [v]c bedzie rowne [−4/9,−14/9]?
8 kwi 00:36
Basia: a co oznaczacie w ten sposób: [v]C ?
8 kwi 00:42
algebra: współrzędne wektora v w bazie C
8 kwi 00:46
Basia: a w ogóle to jeszcze jedna rzecz do wyjaśnienia
czy B i C są wierszami czy kolemnami?
bo jeżeli kolumnami, to miałeś dobrze
zasugerowałam się zapisem
| | | |
macierzą przejścia jest A = | taka, że |
| | |
czyli
8 kwi 00:54
algebra: niestety tylko tyle mam w zadaniu, ale teraz właśnie widzę ze na zajęciach mieliśmy dwrotnie do
tego co na poczatku napisałam, czyli chyba wierszami .
8 kwi 00:58
algebra: a te współrzędne okej ?
8 kwi 00:58
Basia: normalnie powinno być tak:
[v]
c = A
−1*[v]
b
detA = 12+6 = 18
czyli zgadza się z tym pierwszym podejściem
8 kwi 01:25
Basia: moim zdaniem jednak powinno być inaczej
8 kwi 01:29
Basia: Macierzą przejścia od bazy B1 do bazy B2 nazywamy macierz P= [pij], której kolejnymi
kolumnami są współrzędne kolejnych wektorów bazy B2 w bazie B1.
czyli powinno być:
wtedy
detP = 12+6 = 18
8 kwi 01:40
algebra: wszystko jasne
dziękuję bardzo za pomoc
8 kwi 02:11