Planimetria
Anka: W trójkącie prostokątnym przeciwprostokątna ma długość 10 cm, a tangens jednego z kątów ostrych
jest równy 13. Wówczas pole tego trójkąta jest równe:
7 kwi 23:35
Basia: a,b przyprostokatne
b = 3a
z tw.Pitagorasa
a
2+(3a)
2 = 10
2
10a
2=10
a
2=1
a=1
b=3
| | a*b | |
P= |
| = ................. |
| | 2 | |
7 kwi 23:39
aniabb:

x
2+9x
2=100
x=
√10
P=
√10•3
√10/2=15
7 kwi 23:40
the foxi:

x>0
x
2+(3x)
2=10
2
x
2+9x
2=100
10x
2=100
x
2=10
x=10 ⇒ 3x=30
7 kwi 23:42
the foxi:
ajj, przepraszam, mam źle

nie patrz.
7 kwi 23:43
Eta:

To jeszcze ja dorzucę

10x
2=100 to x
2=10
8 kwi 00:01