Liczba podzielna przez 5.
QuantumSolider753: Witam. Prosiłbym o pomoc w (pewnie banalnym) zadaniu. Wykazać, że jeżeli a jest liczbą
całkowitą niepodzielną przez 5, to liczba a4 − 1 jest podzielna przez 5.
Zrobiłem tylko tyle: a4 − 1= (a−1)(a+1)(a2 + 1) i jedyne co wywnioskowałem to, że
podstawiając za a liczbę niepodzielną przez 5 dostajemy pewien szereg liczb. Jakoś fachowo się
to nazywa?
Z góry dziękuję.
7 kwi 23:05
Basia:
jeżeli a=5k+1 to a−1=5k czyli a4−1 = 5k(5k+2)(25k2+10k+2) i jest podzielna przez 5
jeżeli a=5k+2 to mamy a4−1=(5k+1)(5k+2)(25k2+20k+5) = 5(5k+1)(5k+2)(5k2+4k+1)
jeżeli a=5k+3 to mamy a4−1=(5k+2)(5k+4)(25k2+30k+10) = 5(5k+2)(5k+4)(5k2+6k+2)
jeżeli a=5k+4 to mamy a4−1 = (5k+3)(5k+5)(25k2+40k+17) = 5(5k+3)(k+1)(25k2+40k+17)
7 kwi 23:17