liczba
Krzysiek60: Liczbe 1010 i jeszcze do gory do 10 potegi to odczytuje 10100 tak ?
Ile cyfr bedzie liczyla taka liczba ?
7 kwi 23:02
Adamm: 101010≠10100
7 kwi 23:03
Adamm: cyfr będzie miała ona 1010+1
7 kwi 23:04
Krzysiek60: czesc . A ile ?
7 kwi 23:04
aniabb:
(1010)10 to 10100 bo wykładniki się mnoży
101010 to 101000000000000
7 kwi 23:04
aniabb: 102 = 100 trzy cyfry (2+1)
105=100000 sześć (5+1)
1010=10000000000 jedenaście (10+1) ....
7 kwi 23:06
Krzysiek60: Dziekuje

Zaraz to sobie przemysle .
7 kwi 23:09
Krzysiek60: Aniu a mozesz napisac jak to odczytac ta liczbe
10 do potegi 10 i dalej jak ?
7 kwi 23:17
aniabb: 10 do potegi (10 do potegi 10)
7 kwi 23:22
Krzysiek60: Wiesz i oni sie pytaja czy w zapisie tej liczby wystepuje wiecej ni milion zer
Takie prosciejszse to policze bo sprawdze ile jest dwojek i piatek
Ale ta gadzine ?
7 kwi 23:32
Basia:
102 = 100 2 zera
103 = 1000 3 zera
itd.
101010 ⇒ 1010 zer
1010 > 106 czyli ma tych zer więcej niż milion
7 kwi 23:36
Krzysiek60: A widzisz

dziekuje Ci.
7 kwi 23:39
Krzysiek60: można zlogarytmować łatwiej...
7 kwi 23:44