Proszę o rozwiązania, nie mam pojęcia gdzie popełniam błędy :/
1251290: Zad. 1
Zbadać zbieżność bezwzględną i warunkową szeregu n=1 do ∞ ∑(−1)n+1 * n / (n+1)
Zad. 2
Wyznaczyć dziedzinę i asymptoty funkcji f(x) = √x2 + x + x
Zad. 3
Z de L'Hospitala obliczyć granice:
a) dla x −> 1 (x/(x−1) − 1/(lnx))
b) dla x −> 0+ (cosx)1/x2
Zad. 4
Wyznaczyć dziedzinę, przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne funkcji
f(x) = x2 * e1/x2
7 kwi 22:34
Basia: ad.1
bezwzględnie zbieżny nie jest, bo masz wtedy
| 1 | | 2 | | 3 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| +...... > |
| + |
| + |
| +.... = ∑n=1..... |
| |
| 2 | | 3 | | 4 | | 2 | | 3 | | 4 | | n | |
a to jest szerg harmoniczny rozbieżny
bez wartości bezwzględnej masz
| 1 | | 2 | | 3 | | 4 | | 2k−1 | | 2k | |
| − |
| + |
| − |
| +.....+ |
| − |
| +...... = |
| 2 | | 3 | | 4 | | 5 | | 2k | | 2k+1 | |
| 3 | | 4 | | 15 | | 16 | | (2k−1)(2k+1) | | 2k*2k | |
| − |
| + |
| − |
| +....+ |
| − |
| +.... = |
| 6 | | 6 | | 20 | | 20 | | 2k(2k+1) | | 2k(2k+1) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
− |
| − |
| − ..... − |
| − ................. = |
| | 6 | | 20 | | 2k(2k+1) | |
| | 1 | | 1 | |
−∑k=1...... |
| = −∑k=1..... |
| |
| | 2k(2k+1) | | 4k2+2k | |
| | 1 | |
czyli szereg ∑k=1.... |
| jest zbieżny bo |
| | 4k2+2k | |
| | 1 | |
∑k=1.... |
| jest zbieżny |
| | 4k2 | |
| | 1 | |
to znaczy, że ∑k=1.... |
| = g (g jest liczbą skończoną) |
| | 4k2+2k | |
| | 1 | |
stąd −∑k=1.... |
| = −g (−g też jest liczbą skończoną) |
| | 4k2+2k | |
czyli szereg jest warunkowo zbieżny
7 kwi 22:54
jc: Szereg rozbieżny bo wyraz ogólny nie jest zbieżny do zera (w ogóle nie jest zbieżny).
7 kwi 23:02
1251290: Dziękuję serdecznie, widzę że twoje rozwiązanie różni się od mojego, ja przy sprawdzaniu
zbieżności bezwzględnej założyłem moduł na to, co pod znakiem sumy i porównałem to z szeregiem
1/n, alfa(potęga liczby n) =1 czyli szereg na pewno nie jest zbieżny bezwzględnie.
W przypadku warunkowej zbieżności użyłem kryterium Leibnitza , pokazując że n / n+1 ma wyrazy
dodatnie, jest malejący oraz ma granicę w 0, zatem szereg (−1)n+1 (n / n+1) jest zbieżny
warunkowo, widzisz w moim rozumowaniu jakiś błąd?
7 kwi 23:02
Basia: | | n | |
jc jak liczysz granicę (−1)n+1 |
| ? |
| | n+1 | |
wiem, że ona w ogóle nie istnieje bo mamy podciąg zbieżny do 1 i podciąg zbieżny do −1
ale ten szereg daje się zapisać wzorem
| | k | | k+1 | | k2+2k−k2−2k−1 | |
∑k=1,3,5.... [ |
| − |
| ] = ∑k=1,3,5... |
| = |
| | k+1 | | k+2 | | (k+1)(k+2) | |
| | 1 | |
a szereg ∑k=1,3,5... |
| jest zbieżny |
| | k2+3k+2 | |
7 kwi 23:30
Basia: aby skorzystać z kryterium Leibnitza musisz mieć
lim
n→+∞a
n = 0
| | n | | 1 | | 1 | |
limn→+∞ |
| = limn→+∞ |
| = |
| = 1 |
| | n+1 | | | | 1+0 | |
| | n | |
poza tym ciąg an = |
| jest rosnący |
| | n+1 | |
| | n+1 | | n | | n2+2n+1−n2−2n | | 1 | |
an+1−an = |
| − |
| = |
| = |
| > 0 |
| | n+2 | | n+1 | | (n+1)(n+2) | | (n+1)(n+2) | |
7 kwi 23:47
Adamm:
skoro granica nie istnieje to szereg jest rozbieżny
więc coś Basiu robisz źle
8 kwi 01:46
Adamm:
no teraz już widzę
nieuzasadnione jest łączenie szeregów wyrazami tak jak to zrobiłaś
8 kwi 01:53
Adamm:
2.
√x2+x+x≈√(x+1/2)2+x=|x+1/2|+x
w ∞ będzie 2x+1/2
w −∞ będzie −1/2
8 kwi 01:59
Basia: wiem, to jest sprzeczność, ale nie wiem na czym tutaj polega błąd
chodzi mi o to łączenie wyrazów o przeciwnych znakach, dlaczego to daje taki dziwaczny wynik?
8 kwi 02:01
Adamm:
dlaczego an→0 gdy ∑an jest zbieżny?
Sn+1−Sn→0 z tw. o różnicy ciągów zbieżnych
więc skoro (−1)n*n/(n+1) jest rozbieżny, to automatycznie musi być ∑an
8 kwi 02:01
Adamm: bo to jest jakby podciąg o wyrazach parzystych, a ty badasz cały ciąg
8 kwi 02:02
Adamm:
dlatego nie wolno sobie tak łączyć w pary wyrazów
mówimy czasami że szeregi nie mają własności łączności
8 kwi 02:05
Basia: tak teraz widzę
tak jak w najprostszym szeregu naprzemiennym ∑(−1)n
S2k = 0 dla każdego k
S2k+1 = −1 dla każdego k
każdy jest sam w sobie zbieżny, razem nie
łączenie wyrazów jest uprawnione tylko przy skończonej ich liczbie
8 kwi 02:20
Adamm:
Tzn. można łączyć je w pary kiedy szereg jest o wyrazach dodatnich
8 kwi 02:29
Basia:

ad.4
f(x) = x
2*e
1/x2
x≠0
D
f = R\{0}
| | 1 | |
f'(x) = 2x*e1/x2 + x2*e1/x2*(− |
| *2x) = |
| | x4 | |
| | 2 | | x2−1 | |
e1/x2*[ 2x − |
| ] = 2*e1/x2* |
| |
| | x | | x | |
f'(x)=0 ⇔ x
2−1=0 ⇔ x=−1 ∨ x=1
x∊(−
∞;−1) ⇒ f'(x) <0 ⇒ f ↘
x∊(−1;0) ⇒ f'(x)>0 ⇒ f↗
x∊(0;1) ⇒ f'(x)<0 ⇒ f↘
x∊(1;+
∞) ⇒ f'(x)>0 ⇒ f↗
funkcja ma dwa minima lokalne
x
min1 = −1 f
(−1) = 1*e
1 = e
x
min2 = 1 f(1) = 1*e
1 = e
8 kwi 03:48
Basia: ad.3a
| | x | | 1 | | x*ln(x) − x+1 | |
limx→1 [ |
| − |
| ] = limx→1 |
| = |
| | x−1 | | lnx | | (x−1)*ln(x) | |
| | | | 1 | | x2 | | x | |
limx→1 |
| = limx→1 |
| * |
| = limx→1 |
| = |
| | | | x | | x+1 | | x+1 | |
8 kwi 04:02
Basia: ad.3b
f(x) = (cosx)
1/x2
| | 1 | | ln(cosx) | |
limx→0+ln(f(x)) = limx→0+ |
| *ln(cosx) = limx→0+ |
| =H |
| | x2 | | x2 | |
| | | | tgx | |
limx→0+ |
| = −limx→0+ |
| = (H) |
| | 2x | | 2x | |
| | | | 1 | | 1 | |
−limx→0+ |
| = −limx→0+ |
| = − |
| |
| | 2 | | 2cos2x | | 2 | |
| | 1 | |
stąd limx→0+ f(x) = e−1/2 = |
| |
| | √e | |
8 kwi 04:10