5x+x | 5x−x | |||
2sin | *cos | =0 | ||
2 | 2 |
π | ||
3x = 0+kπ ∨ 2x = | +kπ | |
2 |
kπ | π | kπ | ||||
x = | ∨ x = | + | gdzie k−dowolna liczba całkowita | |||
3 | 4 | 2 |
1 | 1 | |||
sinx=0 i cosx= | lub cosx=− | |||
2 | 2 |
1 | ||
cos2x= | ||
2 |
√2 | √2 | |||
cosx= | lub cosx=− | |||
2 | 2 |
π | π | π | ||||
I na podstawie tego uznałem, że x=πk lub x= | +πk lub x=− | +πk lub x= | +πk lub | |||
3 | 3 | 4 |
π | ||
x=− | +πk | |
4 |
1 | π | π | ||||
cosx = | ⇔ x= | +2kπ lub x = − | +2kπ | |||
2 | 3 | 3 |
1 | 2π | 2π | ||||
cosx = − | ⇔ x= | +2kπ lub x= − | +2kπ | |||
2 | 3 | 3 |
π | π | |||
x=πk lub x= | +kπ lub x=− | +kπ | ||
3 | 3 |
mπ | ||
zauważ teraz, że wszystkie te wyniki można opisać jednym: x= | ||
3 |
π | ||
dla m=3k+1 dostajesz x= | +kπ | |
3 |
π | π | 3π | 3π | |||||
x = | +2kπ lub x=− | +2kπ lub x= | +2kπ lub x=− | +2kπ | ||||
4 | 4 | 4 | 4 |
π | π+4kπ | (4k+1)π | ||||
x = | +kπ = | = | ||||
4 | 4 | 4 |
π | −π+4kπ | (4k−1)π | ||||
x = − | +kπ = | = | ||||
4 | 4 | 4 |
π | ||
czyli masz te wielokrotności | , które przy dzieleniu przez 4 dają resztę 1 lub resztę 3 | |
4 |
π | ||
czyli nieparzyste wielokrotności | ||
4 |
π | kπ | π+2kπ | (2k+1)π | |||||
x = | + | = | = | |||||
4 | 2 | 4 | 4 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |