Optymalizacja
Blabla: Prosta przechodząca przez punkt P(4,6) przecina dodatnie półosie układu współrzędnych w
punktach A i B. Wyznacz wspolczynnik kierunkowy tej prostej tak, aby trójkąt ABO (gdzie punkt
O jest początkiem układu współrzędnych) miał najmniejsze pole. Więc tak... Rysunek
narysowalem, obliczyłem że A(0, 6−4a) B(4a−6/a, 0), obliczyłem z tego pochodną i teraz jest
problem. Czemu mam ją przyrównywać do zera i co z tego będę mial? Chodzi mi o zrozumienie 🙂
7 kwi 21:49
Basia:
| | (6−4a)(4a−6) | | −(4a−6)2 | | −16a2+48a−36 | | 18 | |
P = |
| = |
| = |
| = −8a+24− |
| |
| | 2a | | 2a | | 2a | | a | |
pole jest funkcją zmiennej a
szukasz minimum tej funkcji
a funkcja ma ekstrema tam gdzie jej pochodna = 0 i zmienia znak
dlatego liczysz pochodną, przyrównujesz ją do zera i sprawdzasz czy następuje zmiana znaku
i z jakiego na jaki
aby było minimum musi być zmiana z (−) na (+)
7 kwi 22:01
Tadeusz:

policzysz a dla którego S
min
7 kwi 22:02
Blabla: ekstrema.... dobra już Teraz rozumiem, wielkie dzięki 😅∊
7 kwi 22:06