logarytmy
kiki: wykaż , że log
3 2 * log
4 3 * log
5 4 * log
6 5 * log
7 6 * log
8 7 =
13
bardzo prosze o pomoc
7 kwi 21:34
Basia:
zamień wszystko na logarytmy dziesiętne
i tak dalej
po podstawoieniu logarytmy się poskracją i zostanie
7 kwi 21:38
kiki: a da się to jakos obejść bez korzytania ze wzoru na zmianę podstaw logarytmu? Na podstawie nie
jest obowiazkowy, chyba
7 kwi 21:41
Basia: może się da, ale będzie znacznie bardziej skomplikowane
można tak
log
32 = a ⇔ 3
a=2
log
43 = b ⇔ 4
b=3
log
54 = c ⇔ 5
c=4
log
65 = d ⇔ 6
d = 5
log
76 = e ⇔ 7
e = 6
log
87 = f ⇔ 8
f = 7
stąd
2 = 3
a = (4
b)
a = 4
a*b = (5
c)
a*b = 5
a*b*c = (6
d)
a*b*c = 6
a*b*c*d =
(7
e)
a*b*c*d = 7
a*b*c*d*e = (8
f)
a*b*c*d*e = 8
a*b*c*d*e*f
czyli mamy
8
a*b*c*d*e*f = 2 / log
8()
| | 1 | |
a*b*c*d*e*f = log82 = |
| |
| | 3 | |
no a a*b*c*d*e*f to szukany iloczyn logarytmów
7 kwi 21:50
kiki: ok, dzięki wielkie
7 kwi 21:52
Adamm: na maturze masz kartę wzorów
7 kwi 22:01