Kąt dwuścienny w ostrosłupie
Paula: Hej. Stereometria. Jest ostrosłup czworokątny o podstawie będącej prostokątem o bokach 4 i
4
√2 ,
krawędzie boczne wszystkie mają długość 4. Obliczyć trzeba cosinus kąta zawartego między
ścianami bocznymi tego ostrosłupa. Policzyłam przekątną podstawy, jeden "bok" kąta to wysokość
trójkąta równobocznego, drugi policzyłam z tw. cosinusów bo trójkąt jest prostokątny
równoramienny.
Podstawiłam to wszystko do tw. Cosinusów i .... @&%$#, nie zgadza się z odpowiedzią

rachunki sprawdzałam i ja , i druga osoba niezależnie.
Błędu nie ma. Co robię źle?
7 kwi 20:40
Ariusz : Jaki jest wynik ?
7 kwi 20:45
Paula: Według odpowiedzi −√3/3
7 kwi 20:50
Ariusz : No i tak mi wyszło, zobacz, że masz jeden trójkąt równoboczny a drugi to równoramienny. Gdy
obliczysz
dwie wysokości tych trójkątów wykorzystujesz twierdzenie cos i masz wynik
7 kwi 20:52
Paula: Moja wyobraźnia przestrzenna coś niedomaga, chyba źle ten kąt widzę
7 kwi 21:05
Ariusz :

Zielona strzałka ten kąt
długość różowego 4
pomarańczowego 4
√2
Oblicz wszystkie boki tego trójkąta a następnie cos z tw. cos
7 kwi 21:14
Ariusz : Teraz juz dasz radę ?
7 kwi 21:15
Mila:
Trzeba zrobić dobry rysunek.
7 kwi 21:15
Basia:

szukasz kata α
h
2 to wysokość trójkąta równobocznego o boku 4
h
1 to wysokość trójkąta równoramiennegio 4,4,4
√2 opuszczona na jego ramię
h
1 = 4; trójkąt 4,4,4
√2 jest prostokątny
czyli mamy
h
1 = 4
d = 4
√3
i twierdzenie cosinusów
7 kwi 21:27
Mila:

a=4
√2, b=4
1) ΔBCS− Δrównoboczny, rzutem prostokątnym p.B na SC jest środek tej krawędzi
2) ΔDSC jest trójkątem równoramiennym i prostokątnym,
∡DSC=90
o, rzutem punktu D na Sc jest punkt S
( Nie ma Δ)
Przesuwamy równoległe krawędź DS
3) |BE|=2
√3,| FE|=2 ( Tales)
F− środek DC, |FB|
2=(2
√2)
2+4
2=24
4)
W ΔFBE:
|FB|
2=2
2+(2
√3)
2−2*2*2
√3*cosα
24=16−8
√3 cosα
=============
7 kwi 21:33
Paula: Bardzo wam wszystkim dziękuję

!
7 kwi 21:52
Mila:
Myślałam, że już tu nie spojrzysz. Ten kąt prosty podstępny.
7 kwi 21:55
Paula: A szczególnie Mili

!
7 kwi 21:55
Mila:
Skoro jesteś, to napisz skąd to zadanko?
7 kwi 21:56
Paula: "TERAZ MATURA" poziom rozszerzony z Nowej Ery
7 kwi 21:58
Mila:
Dziękuję. Owocnej nauki!
7 kwi 22:00