Stereometria
Marcin : Proszę o pomoc, nie wiem co dalej....
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym cos kąta zawartego między sąsiednimi
| | 1 | |
ścianami bocznymi wynosi − |
| a krawędź podstawy √10. Oblicz długośc krawędzi bocznej. |
| | 9 | |
Z tw. cosinusów obliczyłem, że ramie opuszczone na krawędź ma 3. Nie mam pomysłu co teraz
zrobić
by wyliczyć tę krawędź
7 kwi 20:36
Basia:

| | 3√5 | |
mnie wyszło h= |
| ale sprawdź |
| | 2 | |
teraz
x
2+h
2 = 10 (z tego wyliczysz x)
i
(b−x)
2+h
2 = b
2 (z tego wyliczysz b)
7 kwi 21:11
Ariusz : a mi nadal 3, ale obliczę przyjmując twój wynik,
7 kwi 21:18
Ariusz : O ile nie popełniłem błędu w rachunku, i tak nie wychodzi poprawna odp. czyli krawędź boczna =
5
7 kwi 21:25
Basia: | | 1 | | 1 | |
ten cosinus to + |
| czy − |
| ? |
| | 9 | | 9 | |
7 kwi 21:29
Basia: | | 1 | |
chyba przeoczyłam minus; jeżeli cos α = − |
| to masz dobrze |
| | 9 | |
h
2 = 9
h=3
7 kwi 21:31
Ariusz : | | 1 | |
− |
| ale już sobie poradziłem, pani rysunek pokazał mi kąty proste których szukałem |
| | 9 | |
7 kwi 21:31
Basia:
7 kwi 21:33