Jak uproscic pochodna
maserati98: Jak uprościć tę pochodną?
(21/x − 12 21/x ln2 )'
Doszłam do momentu, że to się równa
−1/x2 * 21/x * ln 2 + 1x ( 21/x * ln2 * (−1x2) * ln2 + 21/x * 12)
Nie wiem co dalej, żeby uzyskac jak najladniejsza postac
Prosze o pomoc
7 kwi 20:16
srak:
7 kwi 20:18
Basia:
| | 1 | | ln2 | |
f(x) = 21/x − |
| *21/x*ln2 = 21/x*( 1 − |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | ln2 | |
f'(x) = − |
| *21/x*ln(2)*(1− |
| ) = |
| | x2 | | 2 | |
| | 21/x | | ln2 | |
− |
| *ln(2)*(1− |
| ) |
| | x2 | | 2 | |
7 kwi 20:22
7 kwi 20:24