Prawdopodobieństwo warunkowe
Buszmen: Spośród liczb 1,2,3... 10 wylosowano jednocześnie cztery liczby. Oblicz prawdopodobieństwo, że
suma wylosowanych liczb wynosi co najmniej 25, jeżeli wiadomo, że wśród wylosowanych liczb
znajdują się liczby 4 oraz 6. Wynik podaj z dokładnością do jednego procenta.
Jaki powinien być wynik? Ktoś to rozwiąże? Umiem ten dział, ale mam wątpliwości co do
interpretacji tegoż zadania (wyszło mi 11 procent).
7 kwi 19:28
Basia:
A − suma ≥ 25
B − wylosowano 4 i 6
|B|
do liczb 4 i 6 dolosowuję dwie inne z ośmiu
| | | | | | 8! | | 7*8 | |
|B| = | * | =1* |
| = |
| = 7*4 = 28 |
| | | | 6!*2! | | 2 | |
|A∩B|
możemy do 4 i 6 dolosować pary których suma ≥15 czyli
{10,5} {10,7} {10,8} {10,9}
{9,7} {9,8}
{8,7}
czyli |A∩B| = 7
tak mi się przynajmniej wydaje
7 kwi 19:43
ford:
zadanie sprowadzamy do prostszego zadania:
Spośród liczb {1,2,3,5,7,8,9,10} losujemy jednocześnie dwie liczby. Oblicz prawdopodobieństwo
że suma wylosowanych
dwóch liczb wynosi co najmniej 15.
Rozwiązanie tego (prostego) zadania będzie odpowiedzią do zadania pierwotnego.
A = {(10,9), (10,8), (10,7), (10,5), (9,8), (9,7), (8,7)}
A = 7
| | A | | 7 | | 1 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| = 25% |
| | Ω | | 28 | | 4 | |
7 kwi 19:46
Gustavo: Oki, dzięki, czyli jednak mam źle.
7 kwi 23:45
Gustavo: A ktos mógłby powiedzieć, czemu tutaj stosuję ten wzór na kombinację w omedze? Ja to zrobiłem
1*1*8*7 (1 i 1 to 4 i 6 miały być, a 8 i 7 to możliwosc wyboru pozostałych liczb), no i
pominąłem najwidoczniej jeden przypadek, bo wyszło mi 6/56.
7 kwi 23:49
Gustavo: (tutaj jakby co Buszmen, ale z komputera innego)
7 kwi 23:50
Basia: licząc wariacjami uwzględniasz kolejność losowania,
a losujemy równocześnie więc kolejność nie tylko nie ma znaczenia ale w ogóle nie da się o niej
mówić
łapiesz te cztery kulki równocześnie
7 kwi 23:53
Gustavo: Aaa, dobra, własnie w tym miejscu miałem dylemat, czy dobrze robiłem. Czyli, jak rozumiem, nie
jest istotny układ tych wyników.
Dzięki wielkie.
7 kwi 23:58
Gustavo: ("układ" ująłem intuicyjnie, pewnie jest na to lepsze słowo, ale o tej porze nie jestem w
stanie go sobie przypomnieć)
7 kwi 23:58
Basia:
8 kwi 00:05