Ciąg rekurencyjny
Maturazamiesiac: Ciąg (an) określony rekurencyjnie
an{a1=3 &an+1=4n−an−1} dla n≥1
Suma czwartego i szóstego wyrazu tego ciągu jest równa...
Liczę 4 raz i wychodzi mi wciąż 20...
a2=4, a3=7 a4=8 a5=11 a6=12
Tak mi wychodzi, jakby ktoś mógł wytłumaczyć, co robię źle... Matura za miesiąc a ja wykładam
się na głupotach
7 kwi 19:20
Adamm:
a1=3, a2=0, a3=7, a4=4, a5=11, a6=8
a4+a6=12
7 kwi 19:24
Basia:
an+1 = 4n − an − 1
a2 = a1+1 = 4*1−a1−1 = 4−3−1 = 0
a3 = a2+1 = 4*2−a2−1 = 8−0−1 = 7
a4 = a3+1 = 4*3−a3−1 = 12−7−1 = 4
i tak dalej
7 kwi 19:25
Maturazamiesiac: Dobra, im bliżej matury tym większym debilem jestem
Dziękuję
7 kwi 19:28
Basia: Spokojnie
7 kwi 19:30