Uklad rownan
Ala: rozwiaz algebraicznie uklad rownan
3x+2y=−1
2x−3y=8
7 kwi 19:09
Basia: pomnóż pierwsze równanie przez 3, a drugie przez 2 (obustronnie oczywiście)
potem dodaj równania stronami
7 kwi 19:12
Ala: czyli bedzie
9x+9y=−3
4x−6y=16
?
7 kwi 19:35
Basia: będzie
9x+6y=−3
4x−6y=16
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
13x = 13
7 kwi 19:45
Ala: I x wyjdzie 1?
7 kwi 19:46
Ala: I potem bierzemy pierwsze rownanie i normalnie rozwiazujemy?
7 kwi 19:46
Ala: I dlaczego po dodaniu 6+6 wychodzi 13 a nie 12?
7 kwi 19:48
Basia: jakie 6+6 ?
tam nic takiego nie ma; jest −3+16=13
7 kwi 19:53
Basia: po dodaniu stronami masz
9x+6y+4x−6y = −3+16
9+4=13
6−6=0
−3+16=13
7 kwi 19:56
Anka: dobrze dziekuje
7 kwi 20:00
Krzysiek60: 6y+(−6y)= 6y−6y=0
Dobry wieczor
Basiu
7 kwi 20:01
Basia: Dobry wieczór
Krzysiu
7 kwi 20:02