matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice
a:
Oblicz granicę a
n
=
√
n
2
+n
− n.
7 kwi 18:34
a:
Próbuję samodzielnie. Wychodzi 0. Poprawna odpowiedź to 1/2.
7 kwi 18:35
Adamm:
to jak próbujesz
7 kwi 18:36
a:
Mam. Głupie symbole nieoznaczone.
7 kwi 18:41
ford:
√
n
2
+n
−n
(
√
n
2
+n
−n)(
√
n
2
+n
+n)
a
n
=
=
=
1
1(
√
n
2
+n
+n)
(
√
n
2
+n
)
2
−n
2
n
2
+n−n
2
=
=
√
n
2
+n
+n
√
n
2
+n
+n
n
n
n
=
=
=
=
√
n
2
+n
+n
√
n
2
(1+
1
n
)
+n
n*
√
(1+
1
n
)
+n
n
1
=
→ n→+
∞
n(
√
1+
1
n
+1)
√
1+
1
n
+1
1
1
1
→
=
=
√
1+
1
∞
+1
√
1+0
+1
2
7 kwi 18:41