Zadanie z dwusieczną
Mariusz:

Jakiś czas temu dałem takie zadanie z dwusieczną
Dane
Przypadek I
CB = x
AB = a
Przypadek II
AC = x
AB = a
Przypadek III
CB = x
AC = a
| | π | |
CD dwusieczna kąta |
| −t |
| | 2 | |
Obliczyć
dla każdego z trzech przypadków
Teraz nie mogę tego wątku wyszukać
Wynik wygląda dość ciekawie
Mariusz:
Z tego co pamiętam to Mila zaproponowała twierdzenie
https://matematykaszkolna.pl/strona/498.html
ale ja nie pamiętam abym miał je na lekcji a Jakub nie wykazał poprawności tego twierdzenia
Poprawność tego twierdzenia można wykazać korzystając z
a)
podobieństwa trójkątów
b)
twierdzenia Talesa
c)
twierdzenia sinusów
Twierdzenie Talesa i podobieństwo trójkątów miałem jeszcze w podstawówce
a twierdzenie sinusów w liceum
Długość trzeciego boku w trójkącie ABC obliczamy z twierdzenia Pitagorasa
Na upartego można by to zadanko rozwiązać korzystając tylko z podobieństwa trójkątów
Dlaczego uznałem że wynik wygląda dość ciekawie ?
Uznałem tak ponieważ pozwoli nam wymyślić podstawienie
które usunie niewymierność z całek postaci ∫R(x,
√ax2+bx+c)dx