matematykaszkolna.pl
Zadanie z dwusieczną Mariusz: rysunek Jakiś czas temu dałem takie zadanie z dwusieczną Dane Przypadek I CB = x AB = a Przypadek II AC = x AB = a Przypadek III CB = x AC = a
 π 
CD dwusieczna kąta

−t
 2 
Obliczyć
CB 

BD 
dla każdego z trzech przypadków Teraz nie mogę tego wątku wyszukać Wynik wygląda dość ciekawie
7 kwi 18:01
Adamm:
 1+tg(t/2) 
CB/BD=tgβ=tg(π/4+t/2)=

=
 1−tg(t/2) 
 1+cost+sint 
=

− to już jest proste do zapisania za pomocą a, x
 1+cost−sint 
7 kwi 18:16
Mariusz: Z tego co pamiętam to Mila zaproponowała twierdzenie https://matematykaszkolna.pl/strona/498.html ale ja nie pamiętam abym miał je na lekcji a Jakub nie wykazał poprawności tego twierdzenia Poprawność tego twierdzenia można wykazać korzystając z a) podobieństwa trójkątów b) twierdzenia Talesa c) twierdzenia sinusów Twierdzenie Talesa i podobieństwo trójkątów miałem jeszcze w podstawówce a twierdzenie sinusów w liceum Długość trzeciego boku w trójkącie ABC obliczamy z twierdzenia Pitagorasa Na upartego można by to zadanko rozwiązać korzystając tylko z podobieństwa trójkątów Dlaczego uznałem że wynik wygląda dość ciekawie ? Uznałem tak ponieważ pozwoli nam wymyślić podstawienie które usunie niewymierność z całek postaci ∫R(x,ax2+bx+c)dx
7 kwi 19:24