Funkcje trygonometryczne
Ola: Kąt alfa jest rozwarty i sin alfa= 1/6
Oblicz wartość funkcji cosinus
7 kwi 17:50
gość:
skorzystaj z jedynki trygonometrycznej
cosinus kąta rozwartego jest ujemny
7 kwi 18:38
Ola: Wyszło mi pierwiastek z 35 nad 6
7 kwi 18:52
Basia:
cosinus kata rozwartego jest
ujemny
| | 35 | | √35 | |
wyszło Ci cos2 x = |
| ⇒ cos x = ± |
| |
| | 36 | | 6 | |
| | √35 | |
kąt jest rozwarty więc cos x = − |
| |
| | 6 | |
7 kwi 18:55
xy:
w tym wypadku (kat rozwarty)
cosα = −
√1−1/36
7 kwi 18:58
Ola: Dziękuję
7 kwi 18:58