Funkcja f (x) = x3 + ax2 + bx + c ma
qwe: Funkcja f (x) = x
3 + ax
2 + bx + c ma trzy różne miejsca zerowe: p,q ,r . Wykaż, że
f'(p) * f'(q) * f'(r) < 0
zapisałem wzór funkcji : f(x ) = (x− p)(x − q)(x − r) i licze od tego pochodna :
(x − p)'(x − q)(x − r) + (x − p)(x − q)'(x − r) + (x − p)(x − q)(x − r)'
I nie wiem co dalej z nią zrobić ktoś cos?
7 kwi 17:48
ICSP: 1. Uprość pochodną
2. Miejsca zerowe możesz uporządkować rosnąco : p < q < r
3. Określ znak wartości f'(p) , f'(q) , f'(r)
7 kwi 18:00
Adamm:
f(x)=(x−p)(x−q)(x−r)
f'(x)=(x−q)(x−r)+(x−p)(x−r)+(x−p)(x−q)
f'(q)=(q−p)(q−r)
f'(p)=(p−q)(p−r)
f(r)=(r−p)(r−q)
f'(p)f'(q)f'(r)=−(p−q)2(q−r)2(r−p)2<3 bo wszystkie p, q, r są różne
7 kwi 18:02
qwe: Jak uprościć : (x − p)'(x − q)(x − r) + (x − p)(x − q)'(x − r) + (x − p)(x − q)(x − r)' do:
(x−q)(x−r)+(x−p)(x−r)+(x−p)(x−q)
7 kwi 18:05
qwe:
7 kwi 18:28
ford:
skorzystaj z tego, że pochodne (x−p)', (x−q)', (x−r)' są równe 1
(x−p)' = (x)' − (p)' = 1 − 0 = 1
skorzystaliśmy z liniowości pochodnej oraz własności że pochodna stałej równa się zero
p, q, r to stałe
7 kwi 18:31