4+y | y | ||
czy 4+ | <−− bo wlasnie tak zapisales/as | ||
y2 | y2 |
y+4 | ||
ln( | ) ? | |
y2 |
4+y | y2 | y2−2y(4+y) | y2−8y−2y2 | |||||
ln( | ) = | * | = | = | ||||
y2 | 4+y | y4 | (4+y)y2 |
−y2−8y | −y−8 | |||
= | = | |||
y3+4y2 | y2+4y |
4+y | ||
u = ln( | ) v' = 1 | |
y2 |
−y−8 | ||
u' = | v = y | |
y2+4y |
4+y | 4+y | −y−8 | ||||
∫ ln | dy = y*ln( | ) − ∫ | * y dy = | |||
y2 | y2 | y2+4y |
4+y | y2+8y | |||
= y*ln( | ) + ∫ | dy | ||
y2 | y2+4y |
y2+8y | y+8 | y+4 | 4 | |||||
∫ | dy = ∫ | dy = ∫( | + | ) dy = | ||||
y2+4y | y+4 | y+4 | y+4 |
1 | ||
= ∫ dy + 4∫ | dy | |
y+4 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |