karolka: ocena 1 2 3 4 5 6
l.uczniow 30 48 50 10 13 5
to jest ze jedynke dostalo 30uczniow..itd
nalezy podac:
a)dominante ocen
b) mediane ocen
c) wariancje i odchylenie standardowe od sredniej
13 lis 18:50
karolka: aby bylo czytelniej:
ocena liczba uczniow
1 30
2 48
3 50
4 10
5 13
6 5
no i nalezy obliczyc to co juz jest napisane wyzej
13 lis 19:06
Fola: Mediana: suma = 156 parzysta
wiec mediana obliczana bedzie ze wzoru 1/2(ak+ak+1) k jest przypisem
k=78
mediana = 78,5 to bedzie juz 3
13 lis 19:23
Fola: odchylenie = 1,28 w przyblizeniu
wariancja = 1,63 tez w przybl
13 lis 19:29
karolka: tak abym dobrze to zrozumiala to moglabym prosic o wyjasnienienie co jest podstawione pod
to: ak?
13 lis 19:30
Fola: ak i ak+1 to sa dwa srodkowe wyrazy
wszystkich jest 156 (dodalam)
jesli liczb jest parzysta liczba czyli 2k, to mediana jest srednia arytmetyczna dwoch
srodkowych wyrazow
156=2k
czyli k=78
jeden wyraz =78 to drugi 79
1/2(78+79)= 78,5
13 lis 19:33
Fola: chociaz troche pomoglo to moje wyjasnienie?
13 lis 19:33
karolka: bardzo duzo pomoglo, teraz juz rozumiem, dziekuje
13 lis 19:50
karolka: a dominanta bedzie wynosic 3, tak? bo najwiecej uczniow dostalo 3....dobrze mysle?
13 lis 19:52
nicol: 6
3 gru 22:19
kaczor: jakie 6!? dominanta wynosi 3!
3 gru 22:58
bacik:
19 paź 22:05
elka: Dominanty w tym zadaniu nie ma a mediana jest 3,5
23 paź 19:25
piotrek:
10 cze 19:15
ICSP: kaczor sam napisałeś 6

10 cze 21:12