pytanie
sebix: dlaczego √4 = 2 a nie −2 jesli (−2)2 = 4
x2 = 4
√x2=2 lub √x2=−2
podstawiam za x2 cztery
√4=2 a −2 nie
7 kwi 16:44
xy: no bo nie.
policz √−4 i daj znac co wyszlo.
7 kwi 16:57
the foxi:
albo rozwiąż to
√x2=−2
|x|=−2
7 kwi 17:01
ICSP: Ponieważ pierwiastek z definicji jest liczbą nieujemną.
7 kwi 17:14
Krzysiek60: Dlatego ze
Liczba dodatnia ktorej kwadrat jest rowny liczbie danej nazywa sie arytmetycznym
pierwiastkiem kwadratowym z tej liczby danej .
tak np pierwiastkiem kwadratowym z liczby 25 jest 5 gdyz 52=25 i 5>0
nalezy popatrzec na definicje pierwiastka arytmetycznego (ktora podalem
7 kwi 17:16
Tadeusz:
... ot ... taki kanon ... definicja pierwiastka kwadratowego.
Ale już x2−4=0 (x−2)(x+2)=0 i masz x1 i x2
7 kwi 17:20