Ktoś: Mam pytanie: dlaczego szukajac minimum i maksimum funkcji
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P(x)=− |
| x3+ |
| x2− |
| x+2 , gdzie x∊<0,2> sprawdzamy rowniez punkt x=0 skoro |
| | 8 | | 2 | | 2 | |
| | 2 | |
P'(x)<0 dla x∊(−∞, |
| ) wiec 0 miesci sie w tym przedziale? |
| | 3 | |
7 kwi 15:01
PW: Funkcja P jest badana na przedziale <0, 2>. Po co więc mówisz o jej pochodnej na przedziale
Należy uznać, że funkcja P istnieje
tylko na przedziale <0, 2>. Może ona osiagać ekstrema
na krańcach dziedziny, i to trzeba sprawdzić osobno. Twierdzenie o ekstremum funkcji
różniczkowalnej jest sformułowane dla przedziału otwartego.
7 kwi 16:06
Ktoś: tylko ze wtedy skad mam miec pewnosc ze jest to ekstremum, bo wiem ze po prawej stronie od zera
funkcja jest rosnaca, ale nie wiem co sie dzieje po lewej stronie
7 kwi 16:18
piotr: Sprawdzamy punkty x∊<0,2>, w których f(x)=0 (o ile takie istnieją) oraz na końcach przedziału
<0; 2>
7 kwi 16:24
piotr: ***w których f'(x)=0
7 kwi 16:25
piotr:

P(0)=2 → max
P(2/3)=50/27 → min
P(2)=2 → max
7 kwi 16:33
Ktoś: ok, dzieki
7 kwi 16:46